Medianet

Interviu Moise Jurca, CEO Medianet Group: tendințe tehnologice la Mobile World Congress 2014

Anul acesta, Qualteh, dezvoltatorul de software pentru mobil din cadrul grupului timișorean de IT Medianet, a participat pentru cea de-a patra oară la Mobile World Congress 2014, cel mai mare eveniment mondial din lume, ce reunește anual cei mai mari dezvoltatori de tehnologie mobilă. Despre o o prima evaluare posteveniment, noi tendințe pe piața de tehnologie mobilă și cum au fost primite soluțiile Qualteh aflăm de la Moise Jurca, Director General Medianet Group.

 

›   Ce fel de servicii oferă compania Qualteh și cui se adresează acestea?

În cadrul Qualteh, dezvoltăm aplicații software mobile pentru zona enterprise. Ca și idee de bază, soluțiile noastre software ajută utilizatorii în eficientizarea proceselor de vânzare, managementul relațiilor cu clienții, gestionarea acțiunilor de logistică și depozite, raportare mobilă pentru sistemele interne.

 

›   Mare parte din soluțiile Qualteh sunt deja implementate în companii. Puteți menționa câteva dintre industriile care le-au adoptat și rezultatele obținute de beneficiari?

FMCG, automotive, distribuție, financiar, extracție și prelucrare petrol sunt doar câteva dintre industriile pe care le deservim prin soluțiile noastre software pentru mobil. Acestea sunt atât firme românești de top pe verticalele lor, cât și filiale ale unor firme internaționale de renume, care au ales aplicațiile noastre pentru a-și eficientiza diferitele procese presupuse de activitatea desfășurată (producție, vânzări, distribuție, relație cu clienții, promovare), a crește productivitatea angajaților și a reduce costurile inutile.

 

›   Sunteti deja la a patra participare la Mobile World Congress. Cum vedeți evoluția participării Qualteh de-a lungul anilor?

Aplicațiile Qualteh au evoluat odată cu evoluția platformelor mobile. În urmă cu patru ani am dezvoltat o mica parte a soluției IQteh pe BlackBerry, la acel moment încă leader pe piața enterprise. Dezvoltarea platformelor ne-a obligat să dezvoltăm atât soluțiile mai vechi cât și pe cele noi pe toate platformele mobile din piață: Windows Mobile, iOS, BlackBerry și Android. Mai mult, în baza întâlnirlor și discuțiilor avute în fiecare an în cadrul Mobile World Congress am înțeles utilitatea unor tipuri de soluții pe zona enterprise și am urmat și noi această linie de dezvoltare, astfel apărând: IQsfa, IQcrm, IQroute, Mob-IO și MobTAXI.

 

›   Cu ce așteptări ați participat la Mobile World Congress 2014 și cu ce planuri v-ați întors?

În multe din soluțiile noastre software am implementat funcții bazate pe conexiunile NFC, tehnologie în curs de adoptare de foarte mulți producători de terminale. Pe această zonă am avut întâlniri cu parteneri ce au solicitat soluții pentru domeniile medical și educațional. Pe lângă acestea, ne-am întors cu ideea de mPower Solutions în minte, pentru domenii precum cel educațional, sănătate, agricultură, dezvoltarea femeilor în anumite regiuni.

 

›   Care vor fi tendintele in domeniul aplicațiilor mobile? Cum se situează Qualteh în raport cu aceste tendințe?

Conceptul mPower constituie clar o direcție pe termen lung pentru tot mai multe domenii de activitate, fată fiind utilizarea telefoanelor mobile de aproape orice persoană. Dacă în momentul de față mHealth, mEducation, mAgri și mWomen sunt cele mai dezvoltate segmente, în curând noi domenii vor fi împinse de evoluția tehnologică către integrarea diverselor soluții deja existente cu componente mobile, pentru utilizarea tuturor avantajelor acestora: acces rapid la informație de oriunde și oricând. Cine s-ar fi gândit acum câțive ani la conectarea sistemelor de irigație cu senzori de mobile, iar acum mAgri e un concept ce a intrat deja pe piețe precum Kenya, Senegal sau Ghana.

 

›   Privind oferta celorlalți dezvoltatori de aplicații mobile pentru companii prezenți la eveniment, cum evaluați oferta Qualteh în acest moment?

An de an, ne menținem în zona inovării și prezentării de noi soluții și noi idei. Văzând și restul aplicațiilor prezentate în cadrul ediției din acest an, în multe dintre aceste cazuri există posibilități de parteneriat cu dezvoltatorii acestor soluții, prin integrarea unor module din soluțiile lor cu soluțiile noastre deja consecrate sau nou lansate, pentru a oferi companiilor beneficiare pachete cât mai complexe și care să răspundă cât mai multor nevoie presupuse de business-ul lor.

 

›   Cum va influența această participare planurile de business ale Qualteh? Vor apărea schimbări sau reorientări?

De mai bine de un an ne orientăm tot mai mult către zona externă pentru promovare soluțiilor Qualteh în alte regiuni, prin parteneriate directe. Prin întâlnirile avute în cadrul acestei ediții exact acest lucru l-am urmărit, vizând pentru extindere în primul rând piețele din Europa și Africa, unde credem că soluțiile noastre ar fi bine primite.

 

›   Soluțiile pe care le-ați prezentat în cadrul evenimentului au un câmp de adresabilitate destul de larg. Cum au fost acestea primite de către companiile cu care v-ați întâlnit?

Chiar dacă nu ne-am fi gândit,  țări în curs de dezvoltare din punct de vedere al infrastructurii mobile (Middle East, Africa, Europa de Est) sunt mai avansate în domeniul soluțiilor software decât țările din Europa Centrală, care au deja soluții în utilizare, dar care trebuiesc actualizate. În acest context, soluțiile noastre, care sunt soluții dezvoltate pe concepte și tehnologii actuale și de viitor, vin ca o soluție naturală la nevoile companiilor ancorate în prezent și cu focus pe viitor, iar discuțiile purtate în cadrul evenimentului au constituit un feedback pozitiv în ceea ce privește munca noastră de până acum și aplicațiile în curs de dezvoltare în cadrul firmei noastre.

 

›   Chiar dacă este foarte devreme pentru un follow up, puteți schița totuși o evoluție  a întâlnirilor avute în cadrul Mobile World Congress 2014?

În momentul de față suntem în stadiul în care customizăm discuțiile cu fiecare firmă cu care ne-am întâlnit în cadrul evenimentului, trecând discuțiile la un nou nivel. În câteva luni va fi posibilă masurarea rezultatelor unor eventuale colaborări, implementări și parteneriate.

 

Despre Medianet Group:
Medianet Group este unul dintre principalii jucători în industria IT din zona de vest a României, integrand soluții hardware si software de la vendori mondiali de top (parteneri cu divizia sa de hardware pentru B2B si retail, Medianet) cu soluții software pentru mobile dezvoltate în cadrul diviziei sale de software, Qualteh.

Despre Medianet:
Cu o experiență de peste 15 ani pe piața de IT din zona de vest a țării,  Medianet este unul dintre principalii furnizori de soluții informatice din vestul României, cu un portofoliu notabil de produse, servicii și soluții IT și cu parteneriate de durată cu principalii vendori mondiali de tehnologie informațională. Mai multe despre profilul și oferta Medianet pewww.m8m.ro

Despre Qualteh:
Cu un portofoliu deja notabil de soluții software dedicate eficientizării fluxului informațional și gestionarăă acestuia în cadrul companiilor beneficiare, in funcție de dimensiunea lor și industria în care activează, Qualteh a fost mereu un pionier pe piața dezvoltatorilor de soluții mobile datorită aplicațiilor software dezvoltate și implementate cu succes. Cu o combinație de succes între expertiza tehnică și excelența serviciilor, Qualteh aduce valoare pe termen lung în afacere unor companii de top din industriile Automotive, FMCG, Distribuție sau Transport. Mai multe despre soluțiile și serviciile Qualteh pe www.qualteh.comwww.iqsfa.comsi www.mob-io.com