Medianet

Mobile Device Management

Mobile Device ManagementDacă până în urmă cu câțiva ani una dintre marile provocări ale companiilor era aceea de a-și ține informațiile în interiorul organizației pentru păstrarea confidențialității datelor, în momentul de față viteza de răspuns extrem de mare impusă de mediul de business competitiv a făcut companiile să-și dorească ”portabilitatea” informației de business și accesul acesteia de oriunde din afara birourilor sale.

Chiar dacă ușile sunt acum deschise pentru mobilitatea datelor și aplicațiilor de business, confidențialitatea datelor accesate rămâne în continuare provocarea principală a departamentului IT al companiei, cu atât mai mare cu cât trebuie să aibă control și în afara companiei. Acest lucru se întâmplă din varii motive:

–       Dispozitivele mobile au devenit omniprezente;
–       Aplicațiile au inundat piața;
–       Monitorizarea mobilelor crește în importanță;
–       Rata de adopție a conceptului de Bring Your Own Device (BYOD; utilizarea mobilului personal în interes de business) de către utilizatori crește alarmant.

Dispozitivele mobile devenind rapid principala platformă personală de comunicare și de calcul în mediul de afaceri, aduc cu ele costuri, riscuri și promovări de utilizare la care strategiile tradiționale de administrare a dispozitivelor mobile nu fac față.

Software-urile de tip Mobile Device Management (MDM) securizează, monitorizează, gestionează și oferă suport pe dispozitivele mobile între operatorii mobili, furnizorii de servicii și companii. O soluție de tip MDM include, în mod normal, funcționalități precum:

–       Distribuția aplicațiilor over-the-air;
–       Setarea datelor și configurațiilor pentru toate tipurile de dispozitive mobile (telefoane mobile, smartphone-uri, tablet PC-uri, computere mobile robuste, imprimante mobile, POS-uri mobile etc.) deținute de companie sau de angajați.

Controlând și protejând datele și setările configurațiilor pentru toate dispozitivele mobile din rețea, MDM reduce costurile de suport și riscurile de business, propunându-și să optimizeze funcționalitatea și securitatea unei rețele de comunicații mobile, scăzând în același timp costurile și timpii morți.

MDM nu e gândită ca o soluție care să administreze aceste dispozitive la locul de muncă, prima ei provocare este aceea de a gestiona riscul asociat accesării informațiilor și aplicațiilor de business în afara organizației.